Ostatnio miałyśmy krótką przerwę w pisaniu. Spowodowana była przygotowaniami do 3 edycji Łódź Street Food Festival, który odbył się dzisiaj. Niedługo pojawi się relacja z tej imprezy, a już dzisiaj dziękujemy Wam wszystkim za tak liczne przybycie. :)
Nie przedłużając zapraszamy Was na ekspresowe minipizze z placków tortilli. W smaku bardzo przypominają pizzę, a do tego zrobicie je dużo szybciej. Minipizze są idealne na imprezę, albo gdy najdzie Was ochota na przekąskę. Dodatki możecie modyfikować według własnych upodobań. :)
Składniki (na blaszkę na 12 muffinek):
3 placki tortilli
40-50g startego żółtego sera
mozzarella
150 ml przecieru pomidorowego
50g szynki lub innej wędliny pokrojonej w kostkę
2-3 pieczarki
tymianek, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Przecier pomidorowy (passatę) podgrzej w rondelku, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj starty żółty ser.
2. Z placków tortilli wykrój kółka (najlepiej kubkiem) i przełóż do formy na muffinki (kółka powinny być trochę większe niż średnica foremek).
3. Na ciasto nałóż po łyżce sosu pomidorowego, na to pokrojoną w kostkę wędlinę i kilka kawałków mozzarelli. Na koniec połóż pokrojone w plasterki pieczarki. Piecz minipizze ok. 15 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Nasze oceny:
Basia: Świetny pomysł na szybką przekąskę. Minipizze smakowały jak prawdziwa pizza i zniknęły z talerzy w kilka chwil. Moja ocena: 10/10.
Julka: Niby pizza, a smakuje jak prawdziwa :) zdecydowanie polecam wszystkim pizzożercom! Moja ocena: 10/10.
Nie przedłużając zapraszamy Was na ekspresowe minipizze z placków tortilli. W smaku bardzo przypominają pizzę, a do tego zrobicie je dużo szybciej. Minipizze są idealne na imprezę, albo gdy najdzie Was ochota na przekąskę. Dodatki możecie modyfikować według własnych upodobań. :)
Składniki (na blaszkę na 12 muffinek):
3 placki tortilli
40-50g startego żółtego sera
mozzarella
150 ml przecieru pomidorowego
50g szynki lub innej wędliny pokrojonej w kostkę
2-3 pieczarki
tymianek, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Przecier pomidorowy (passatę) podgrzej w rondelku, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj starty żółty ser.
2. Z placków tortilli wykrój kółka (najlepiej kubkiem) i przełóż do formy na muffinki (kółka powinny być trochę większe niż średnica foremek).
3. Na ciasto nałóż po łyżce sosu pomidorowego, na to pokrojoną w kostkę wędlinę i kilka kawałków mozzarelli. Na koniec połóż pokrojone w plasterki pieczarki. Piecz minipizze ok. 15 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Nasze oceny:
Basia: Świetny pomysł na szybką przekąskę. Minipizze smakowały jak prawdziwa pizza i zniknęły z talerzy w kilka chwil. Moja ocena: 10/10.
Julka: Niby pizza, a smakuje jak prawdziwa :) zdecydowanie polecam wszystkim pizzożercom! Moja ocena: 10/10.
Hehe co za oryginalny pomysł:) Opatentujcie, bo super wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Di
Pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) idealny na imprezę :)
OdpowiedzUsuńPomysł godny powtórzenia:-) Pięknie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na szybką kolację :)
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda!
OdpowiedzUsuńNa relacje już czekam, a ten wstęp z mini pizzami rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na szybką przekąskę:) pomysł podbieram:)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, fajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Przepis na pewno wykorzystam :) siedzę w pracy i burczy mi w brzuszku :(
OdpowiedzUsuńPolecamy minipizze również do zabrania do pracy :)
UsuńCudowny pomysł! Idealne na imprezę :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, wyglądają mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-) na obiad, na imprezę :-) pycha :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł, wypróbuję na pewno, o tak! :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo naprawdę warto, szybko się je robi i pasują na każdą okazję :)
Usuńjak to ciekawie wygląda, macie pomysły nono,,,
OdpowiedzUsuńSą świetne :) chętnie wykorzystam pomysł :D
OdpowiedzUsuń